Leomló alapok.

A Bagnoregionban fekvő Civita Itália egyik legrégebbi és legszebb városkája.  A város a Tiberis folyó völgyére néző vulkanikus tufa fennsíkján helyezkedik el.

Történelme 2500 éves múltra tekint vissza, az etruszk civilizáció telepedett itt meg, virágzó települést létrehozva.

A város 5 kapuval rendelkezett és egy titkos alagút is húzódott a föld alatt. Remekül lehetett védeni a települést, mivel az ellenséges erők csak pár helyen tudtak betörni.

A vulkanikus területen forró vizű források fakadtak, a víznek gyógyhatást tulajdonítottak. Amikor a lombardok vették át az irányítást, a ’Királyok fürdőjeként’ emlegették a várost, mivel az uralkodót is itt kúrálták.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

s.m? (@photography_sm2303) által megosztott bejegyzés

Civita nagy népszerűségnek örvendett a 17. századig, de akkor már erős földrengések rongálták, aminek hatására sokan elköltöztek. Az erózió és a földcsuszamlás olyan mértékű volt, hogy alig maradt talajréteg némely helyen. Az eróziónak leginkább kitett alap talajréteg az ősi tengerből származó agyag, a felső réteget láva és tufa alkotja. A gyors erózió a patakoknak, a légköri anyagoknak de az erdőirtásnak is köszönhető.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Trackimo (@trackimo) által megosztott bejegyzés

A ’Haldokló Város’ elnevezést a híres szerző, Bonaventura Tecchi adta, a város szülötte. Ő attól tartott, hogy az erózió elpusztítja a házát (azóta ez megtörtént).

Az olasz kormány csak a 21. században tett erőfeszítéseket a városka védelmére és újjáélesztésére. Folyamatosan a pusztulás fenyegeti a házakat, mivel a fennsík szélei leomolhatnak a rajtuk álló épületekkel együtt. 2004-től acélrudakkal erősítették meg a széleket.

Civita falai közt több macska él, mint ember.

11-12, más források szerint 16 lakója van a magasan fekvő településnek, amit egy vasbeton gyalogoshídon lehet megközelíteni. A megegyezés szerint a lakosok biciklivel és mopeddel is áthajthatnak rajta bizonyos időpontokban és egy sziklába vájt alagút is vezet a városba.

A város alapja, elrendezése etruszk eredetű a merőleges utcarendszerrel, míg a épületek a középkor és a reneszánsz idejéből származnak. Az elszigeteltsége meg is védte: képes volt ellenállni a háborúk pusztításának és a modernizációnak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

洪瑋庭 (@tina911130) által megosztott bejegyzés

A hídon bejutni csak belépési díj ellenében lehet. A turisták rajonganak a különleges településért: Civita városát évente 40 ezer látogató kereste fel 2010-ben, ami a becslések szerint 2017-re megduplázódott. A pusztulás folyamata napjainkban is zajlik, félő, hogy a település teljesen össze fog omlani.

Forrás:themindcircle.com