Sörkirály.

A Piel-sziget egy parányi földdarab Anglia nyugati partjainál. Itt több fóka él, mint ember, utóbbi száma ugyanis 10 fő körül mozog. Noha a szigetecskét már több, mint 3000 éve utolérte a civilizáció, csupán két épület érdemel figyelmet: egy 14. századi omladozó vár és egy 300 éves pub, a Ship Inn. Most a kocsmába keresik a megfelelő embert. A pozíció 10 éves bérleti szerződéssel és a ‘Piel királya’ titulussal jár.

A királyi cím nem mese, hanem valóság egy néhány évszázados tradíció alapján. Egy 13. századból származó forrás már arról beszélt, hogy egy skót bérli a házat, ő az ura a területnek. Állítólag 1487-ben egy 10 éves fiú, Lambert Simnel 8000 angol és ír disszidensből, valamint német zsoldosokból álló seregével rohamozta meg a földet, azt állítva hogy ő Warwick grófjának jogos örököse, aki igényt tart az angol trónra. VII. Henrik király leverte a felkelést, amit a gyermek sértetlenül túlélt, sőt később még a király solymásza is lett.

PIEL CASTLE, PIEL ISLAND, BARROW-IN-FURNESS, CUMBRIA, ENGLAND.

A királlyá választás cseppet sem szokványos: a sör a koronázási ceremónia fontos része, hiszen a szerencsés kiválasztottnak jó pár vödör sört a nyakába locsolnak, amikor ráül a trónra. Eközben egy rozsdás sisakot kell viselnie és egy ősi kardot szorongatnia.

Steve Chattaway, aki 2007 óta viselte a királyi címet, szeretett azzal viccelődni, hogy a jog szerint sziget összes nője az ő udvarába tartozott. A valóságban azonban feleségével, Sheila-val együtt látta el a feladatokat.

Piel Castle

A hatóságok azt remélik, hogy a koronavírus sújtotta turizmus hamarosan ismét életre kel és sok látogató érkezik majd a szigetre. Az új kocsmárosra persze rengeteg feladat vár, étellel és itallal kell ellátnia az ide érkező évi kb. 10 ezer látogatót. A téli hónapok különösen kemények, ilyenkor megszűnik a kompközlekedés is. Elhivatottságra van szükség, bírni kell a csendet és magányt is, nem beszélve arról, hogy itt nem lehet csak úgy leszaladni a boltba egy kenyérért.

Forrás: www.atlasobscura.com