Elátkozott épület.

Nem véletlenül hasonlítják a pisai ferde toronyhoz: a Ratneshwar Mahadev (más néven Matr-rin Mahadev) templom ugyanúgy dől, mint híres társa. A templom Varanasi szent városában található, közel épült a Gangeszhez és a dőlését vélhetően az okozza, hogy vizes alapra készült.

A korabeli képek és festmények szerint más ferde tornyok is léteztek a Gangesz mellett, de idővel eltűntek. Az 1860-as években készült képeken a szentély még nem ferde, de a 20. századtól már látható a 9 fokos dőlése (a pisai ferde toronyé 4 fokos).

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kevin Standage (@kevinstandage1) által megosztott bejegyzés

A templomot vélhetően a 19. század elején építették, de a pontos dátum nem ismert, ahogy az építtetője sem, de természetesen számos legenda született. Az egyik szerint Rajan Man Singh szolgája az anyjának építette a templomot, az adósságát törlesztve. Mivel az anya felé az adósság sosem fizethető vissza, a templomot elátkozták. Más történet szerint Ratna Rai építette a szentélyt és maga után nevezte el. A királynő azonban felmérgesedett, hogy nem az ő nevét viseli és elátkozta az épületet. A bevételi források alapján viszont 1825 és 1830 között teszik az építését.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Nitesh Singh (@__niteshsingh) által megosztott bejegyzés

Az ősi indiai építészeti stílusban épült templom 15 méter magas. Nagyon alacsonyan fekvő területre alapozták, az építőnek tudnia kellett, hogy a garbhagriha, azaz a szentély víz alá kerül az év nagy részében, a monszun idején. Ennek ellenére egészen jól megőrződött, ha nem számítjuk a dőlésszögét. A szóbeszéd szerint anno a papok még vízbe is merültek, ha kellett, hogy istentiszteletet tartsanak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sachin Verma (@schnmnty1) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ipsita & Gayatri (@wandering_executives) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ancient Bharat (@ancientt_india) által megosztott bejegyzés

Forrás: themindcircle.com