Kettétört fák, kihalt madárfészkek.

Ezen a tavaszon nem kímélt minket az időjárás: esett a hó áprilisban, tornádó pusztított májusban. Sajnos úgy tűnik, hogy a szokatlan körülmények alaposan megtépázták a hazai erdőket is.

A 40 éves Bükki Nemzeti Park történetében például még soha nem történt olyan, ami idén áprilisban. Az április 19-én lehullott óriási mennyiségű hó váratlanul érte a már tavaszi lombosodásnak indult erdőket.

A szokatlan tavaszi tél elsődlegesen a fák életében okozott károkat. A vizes hó jobban megtapadt a kilombosodott fák ágain, amelyek a nagy terhelés alatt letörtek. A folyamatos havazás okozta hatalmas súly miatt gyökerestől fordultak ki a fák, néhol egész erdőrészek dőltek le.

Sajnos, az élővilág sem vészelte át károsodás nélkül a téli körülményeket. A hideg időjárás, a sok kidőlt fa és a nagy mennyiségű hó jelentős problémát okozott a korán költő madárfajoknál. A már fészkeken kotló énekes-, fekete- és léprigók utódai elpusztultak, ugyanígy a már fiókás cinegék költése is meghiúsult sok helyen. A havas területen ugyanis nem volt lehetőségük megfelelő mennyiségű táplálékot keresni. A hó mellett komoly problémát jelent, hogy 6-700 méteres magasság felett szinte az összes lomb lefagyott a fákon, így az énekesmadarak táplálékbázisa veszélybe került, mivel a táplálékuk jelentős részét kitevő hernyók a lombhoz kötődnek. Az örvös légykapók táplálék hiányában lehúzódtak a hegység hóval nem borított területeire. Ezeknél a fajoknál feltehetőn pótköltések lesznek csak, amennyiben a későbbiekben lesz megfelelő mennyiségű táplálék számukra. A nagyméretű gallyfészkekben költő fajok esetében több helyen a már lakott egerészölyv vagy holló fészek kidőlt, emiatt fiókák és tojások pusztultak el.

A hirtelen jött áprilisi havazás a Mátrában szerencsére kevesebb kárt okozott, azonban nem sokkal ezután egy újabb természeti jelenség következtében károsodtak a szubmontán bükkösök. A Mátra gerincén, Sirok térségében ugyanis tornádó pusztított május 3-án, a kora esti órákban. Többfelé mintegy 200 méter szélességben, több száz méter hosszúságban következett be komoly széltörés a bükkösökben.

A természeti értékekben bekövetkezett kár igen jelentős, a viharral érintett területen a költésbe kezdő vagy már fiókákat nevelő harkály- és bagolyfajok tojásai, illetve fészekaljai semmisültek meg. Sajnos, a térségben költő egyetlen fekete gólya fészekalja is elpusztult.

A fővároshoz közelebbi, a Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt területeken elsősorban a fiatalabb erdőkben keletkezett hónyomás és -törés, valamint fagykár, továbbá az erdei infrastruktúrát rongálta meg a szélsőséges időjárás. Ezekről a területekről – amelyeknek nagy része természetvédelmi terület – a becslések szerint 1300 köbméter, elsősorban töréskár következtében sérült faanyagot kell kiszállítani: összesen 250 kilométernyi erdészeti és turistautat kellett a letört ágaktól és kidőlt fáktól megtisztítani.

A károk elhárítása még mindig tart, még mindig vannak olyan szakaszok, utak, amelyek nem járhatóak, veszélyesek. Ezért ha kirándulni indulunk, tájékozódjunk előzetesen az erdők kezelőjénél (Bükki Nemzeti Park Igazgatósága: www.bnpi.hu, Pilisi Parkerdő Zrt.: www.parkerdo.hu).

Forrás és fotók: erdeiprogramok.hu és Bükki Nemzeti Park