Hatalmas étvágy.

Mintha egy film elevenedett volna meg: egy közel 3 kilós szörnyeteg járta a vadont és felfalt mindent, ami az útjába akadt, legalábbis addig, amíg egy természetvédelmi őr, Kylee Gray rá nem talált. Az ausztráliai Conway Nemzeti Parkban talált hatalmas kétéltű a természetvédelmi őröktől a Toadzilla becenevet kapta.

Mint a mérésnél kiderült, a nőstény varangy 2,7 kg-ot nyomott, ami vélhetően világrekordot jelent.

Az óriásvarangyok egyébként is termetesek, de amikor Gray egy kígyót engedett át az úton és közben meglátta ezt a monstrumot, azonnal leállította a járművét, annyira sokkolta a látvány. Nem akarta elhinni, hogy tényleg egy újszülött súlyú kétéltűre bukkant.

A parkőrök úgy vélik, hogy Toadzilla nőstény, mivel azok nagyobbak, mint hímek. Noha az állat életkorában nem biztosak, de tapasztalatuk szerint a varangyok akár 15 évet is élhetnek a vadonban. Miután rábukkantak a rekorder példányra, gyorsan egy tartóba helyezték és humánus módon elaltatták.

Ennek az intézkedésnek pedig komoly oka van. Az óriásvarangyok itt ugyanis invazív, nem őshonos fajok. 1935-ben kerültek Queenslandbe, ahol a nádat pusztító szürkehátú nádbogár populációt voltak hivatottak kordában tartani, de végül sokkal több kárt okoztak, mint hasznot.

Az óriásvarangy Dél- és Közép-Amerikában él, fékezhetetlen étvágya van, élő és holt anyaggal is táplálkozik.

Hatalmas mérete miatt apró rágcsálókat, denevéreket, madarakat, hüllőket zsákmányolhat, de még a háztartási hulladékra és a kutyaeledelre is rájár.

A nőstények akár 30 ezer petét is rakhatnak egy szezonban. Ha mindez nem volna elég, rendkívül mérgezőek is. Még az ebihal is annyi mérget tartalmaz, hogy halálos lehet az őt lenyelő állatokra, de a toxikus bőrük érintése is halálos lehet. Mindez extrém veszélyessé teszi őket Queensland ökoszisztémájára nézve és megnehezíti az irtásukat is. Egykoron alig 100 példányt vittek Ausztráliába, a számuk ma már 200 millió fölé rúg.

Toadzilla kitömött valójában vélhetően a Queensland Múzeumban lesz majd megcsodálható.

Forrás: mymodernmet.com, kiemelt kép: Queensland Government Department of Environment and Science