Térképre a vérszívókkal!

Egyre többen értik meg, hogy olyan kórokozók, kártevők is pillanatok alatt eljuthatnak hozzánk, amelyek évezredekig más földrészeken éltek. Az intenzív turizmus, áruforgalom és a globális klímaváltozás hatására trópusi élőhelyekről már 3 új szúnyogfaj (ázsiai tigrisszúnyog, japán bozótszúnyog, koreai szúnyog) érkezett Magyarországra az elmúlt években. Hazánkban egyébként is megtalálhatunk 50 őshonos csípőszúnyogot, ezeket már jól ismerjük.

Az új, inváziós szúnyogfajok potenciálisan számos, emberre és háziállatokra egyaránt veszélyes kórokozót (például vírusokat és fonálférgeket) terjeszthetnek.

A járványügyi fenyegetettség megértéséhez ismernünk kell e fajok elterjedésének térbeli és időbeli mintázatait, amelynek érdekében az Ökológiai Kutatóközpont és a Pécsi Tudományegyetem kutatói a lakosság bevonásával egy egész országot lefedő szúnyogmonitorozó programot indítottak 2019-ben.

A lakossági bejelentéseket (fogott példányok, mobilapplikáción vagy e-mailen keresztül küldött fényképek alapján) dipterológus szakemberek azonosítják be, majd a tudományosan igazolt észlelések összegzésével az itt közzétett tájékoztató ábrák készíthetők. Az adatok további feldolgozásával a kutatók információt kapnak az inváziós fajok ökológiájáról és a kórokozók terjesztésében betöltött szerepéről.

A kutatásokat mi is segíthetjük!

Amennyiben inváziósnak vélt szúnyogfajjal találkozunk, feltétlenül jelentsük be. Ezt megtehetjük fotókkal alátámasztva, vagy telefonos applikáció segítségével, de beküldhetjük magát a vérszívót is.

A legegyszerűbb, ha a a MosquitoAlert telefonos applikációt használjuk a képek beküldéséhez, a nemzetközi fejlesztésű alkalmazás magyar nyelvű változatát az App Store-ból vagy Google Play-ből tudjuk letölteni. Az applikáció segítségével könnyen megtanulhatjuk az egyes fajok beazonosítását, készíthetünk fotókat és elküldhetjük azokat további tudományos feldolgozásra. Hasznos az is, ha tenyészhelyeket is jelentünk a szakembereknek, vagy a csípések gyakoriságáról küldünk adatot az applikáción keresztül. Minden beküldésről kapunk visszaigazolást arról, hogy a szakértő véleménye alapján a beküldött szúnyog melyik fajhoz tartozik.

E-mailben is tudunk adatokat szolgáltatni: szunyog@ecolres.hu

Postán feladott példányokat is várnak:

Soltész Zoltán
Ökológiai és Botanikai Intézet
ELKH Ökológiai Kutatóközpont
2163 Vácrátót, Alkotmány u 2-4.

vagy

Kurucz Kornélia
Pécsi Tudományegyetem
Virológiai Nemzeti Laboratórium
7624 Pécs, Ifjúság útja 20.

A honlapon minden információt megtalálunk. Többet megtudhatunk a bedobozolás helyes módjáról is és természetesen az eddigi észlelésekből készült ábrákat, grafikonokat is megismerhetjük:

www.szunyogmonitor.hu