Még Japánból is érkezik műanyag.

Hawaii szigetének csúcsa mellett, az USA legdélibb csücskén találjuk a Kamilo partszakaszt. A part gúnyneve „Szemétpart”, vagy „Műanyagpart” – nem véletlenül. Az itt haladó különleges áramlatoknak köszönhetően tengeri hulladékot vet partra a víz, például állati tetemeket, faágakat. Emiatt a helyiek körében korábban népszerű hely volt, itt gyűjtötték a faanyagokat a kenukhoz.

Mostanság azonban ezek az áramlatok szinte állandóan szemetet sodornak a korábban tiszta, fehér homokos partokra. Napjainkban kevesebb a bot, annál több a műanyag a homokban. Egészen pontosan a hulladék 90%-a műanyag, közöttük akár Japánból ideérkező kupacokat is találunk. A hulladék nagy része a Csendes-óceáni Szemétszigetből származik, amelynek kiterjedése nagyjából Texas méretű. A homokban keverednek a viharvert színes műanyagdarabkák, lehangoló látványt nyújtva. Ráadásul a szemét legnagyobb része halászattal kapcsolatos hulladék, hálók, csapdák, ládák.

Fotó: Anna Frodesiak/Wikipedia Creative Commons

Fotó: Anna Frodesiak/Wikipedia Creative Commons

Számos csoport, szervezet keresi fel időről-időre a partszakaszt, hogy segítsen megtisztítani a törmeléktől, és valamennyire használhatóvá tegye. Az erőfeszítések ellenére siralmas a látvány: a homok szinte szünet nélkül tonnányi szeméttel fedett.

https://www.instagram.com/p/BU-p5FclI_2/?tagged=kamilobeach

A strand megközelítése egyébként nem egyszerű, nincs kiépített út oda, az egyetlen útszerűség éles vulkáni kőzetek labirintusán keresztül vezet.

Fotó: Anna Frodesiak/Wikipedia Creative Commons

https://www.instagram.com/p/4zXC36NKI8/?tagged=kamilobeach

Forrás: www.atlasobscura.com